fbpx
  • Fråga 55Plus

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vad är franchise?

I Sverige finns idag ca 34 000 franchisetagare och över 700 franchisesystem. Några av de större företagen som använder sig av franchise är bland andra IKEA, Coop, PostNord, Subway, Pressbyrån, McDonalds och Swedbank. Dessutom visar statistiken att franchiseföretag uppvisar färre konkurser än annat företagande. Här beskriver vi övergripande hur franchise fungerar.

 

Franchise – balans mellan trygghet och frihet

Franchising uppstår när någon (s.k. franchisegivare) som äger ett välfungerande och lönsamt affärskoncept hyr ut rätten att använda varumärket och konceptet till en eller flera fristående företagare (s.k. franchisetagare).

För ägaren av affärsidén är franchise ett sätt att expandera utan att själv behöva göra investeringen och därmed utan att ta lika stora risker. För franchisetagaren är det ett sätt att starta upp sitt eget företag med en färdig och testad affärsmodell, vilket innebär mindre risker än om man startar på helt egen hand. Detta samarbete är långsiktigt och regleras av franchiseavtal.

Ett franchisesystem består av en franchisegivare och ett antal franchisetagare, där varje franchisetagare bildar en länk i verksamhetskedjan. Dessa är juridiskt fristående men samarbetar mot gemensamma mål.

Det koncept franchisegivaren har utvecklat ska användas genomgående i hela franchisekedjan för att skapa enhetlighet och säkerställa ett starkt varumärke, vilket i sin tur ger igenkänning och trygghet för kunderna och därmed en större chans att de väljer just dig på marknaden.

Vad innebär det att vara franchisetagare?

Som franchisetagare balanserar du friheten att vara egen företagare med tryggheten att använda en beprövad affärsidé. Du driver ditt eget företag, ägarmässigt oberoende från franchisegivaren. Precis som vilken annan företagare som helst ansvarar du för den dagliga driften av din verksamhet och dina egna resultat.

Mot en avgift har du som franchisetagare rätten att arbeta under franchisegivarens varumärke för att skapa en livskraftig rörelse. Därutöver nyttjar du franchisegivarens alla erfarenheter och får stöd i form av utbildning, marknadsföring, sortiment och produktutveckling m.m., samt fortlöpande rådgivning och support i bland annat administrativa frågor.

Liksom du, är din franchisegivare alltid intresserad av att ditt företagande skall bli så framgångsrikt som möjligt!

Läs mer om att vara franchisetagare hos 55Plus:
Bli franchisetagare

Här söker vi franchisetagare

Källor: Svensk franchise, Franchisetorget.se, HUI, Franchisepraktikan av Jonas Ideström och Anders Fernlund.

Intresserad av att bli franchisetagare?

Fyll i uppgifterna nedan så fullständigt du kan så återkommer vi till dig.

Exempel på fördelar med franchise:

Bevisat lönsam affärsidé – med en väl beprövad och fungerande affärsidé kan du vara säker på att det finns en lönsamhet om du driver verksamheten rätt.

Support – Franchisegivaren erbjuder utbildning, coaching och rådgivning i hur du bör driva verksamheten i företaget för att det ska bli så lönsam som möjligt. Dessutom är du inte ensam utan ingår i ett nätverk med franchisetagare som blir dina kollegor.

Nyckelfärdigt företag – Hela verksamheten är redan klar med sortiment/utbud, marknadsföring, IT-system m.m.

Stordriftsfördelar – I en kedja kan du ta del av inköpspriser, kundavtal, marknadsföring o.s.v. som den enskilda företagaren sällan eller aldrig kan komma åt på egen hand.

Högre effektivitet – Arbetsfördelningen kan se olika ut i olika franchisekedjor, men i det stora hela tar franchisegivaren ansvar för det som man kan göra för många samtidigt, medan franchisetagaren ansvarar för sådant som kräver lokal närvaro. Detta samarbeta avlastar dig som franchisetagare så att du får mer tid till t.ex. lokala marknadsaktiviteter och relationsskapande.

Statistik:

  • År 2016 omsatte samtliga franchiseföretag i Sverige ca 260 miljarder kronor.
  • 138 000 personer beräknades vara anställda i franchiseföretag i Sverige.
  • Mer än 70% av Sveriges franchisesystem räknar med ökad omsättning det närmsta halvåret. Resterande tror att omsättningen kommer vara oförändrad.

Ta kontakt!

Vi berättar gärna mer om hur du kan ta steget att bli en del av vår trevliga franchisefamilj!